5 könyv, ami közelebb visz a természethez

természethez vezető könyvek

Kikapcsolódni, elvonulni a világ zajától, kapcsolatba kerülni a természettel. Egyre inkább foglalkoztat, hogy jobban megismerjem a természetet, azt, ami körülvesz bennünket. Lehetőségeimhez mérten igyekszem sok időt tölteni a szabadban, erdőben sétálni, kirándulni, figyelni a természetet és az évszakok változását. Egy nagy erdei séta után mindig elgondolkodom, mennyire nem vesszük észre azokat az értékeket, amik körülvesznek bennünket. Hazánk erdei tele vannak termésekkel, amelyek tiszta vitaminforrást jelentenek testünknek. Mennyire szomorú, hogy egy átlagos ember, ezeknek csak töredékét ismeri. A városiasodás következtében az élettereinkből kezd teljesen kiszorulni a természetes környezet, nem érezzük az orgona virágának illatát, nem tudjuk mikor érik a mogyoró, nem látjuk, hogyan dolgoznak a méhek. Szerintem a világ működésének összhangját, saját emberi szerepünket a világban úgy érthetjük meg, ha megismerjük kapcsolatunkat a minket tápláló Földdel.

Következő ajánlómban öt olyan könyvet gyűjtöttem össze, ami segíthet megérteni a környezetünket. Öt könyv, amivel közelebb kerülhetsz a természethez és önmagadhoz is.

Peter Wohlleben: A fák titkos élete

Az erdő a csönd, az érintetlen természet, a mese és a titkok birodalma. Egy hely, ahol bármi megtörténhet. Peter Wohlleben, a neves német erdész a fák titkos életébe enged betekintést, és meglepő dolgokat tár fel. Fényt visz az erdő sűrűjébe, és bepillantást enged egy titokzatos világba. A fák eddig nem is sejtett képességeiről írott lebilincselő tudományos esszéiben a legújabb felfedezéseket éppúgy figyelembe veszi, mint saját tapasztalatait és érzéseit. És az olvasó nem győz álmélkodni a természet csodáin. 

Bizonyos szempontból egy tudományos könyv, mégis nagyon közvetlen stílusban adja át az író tudását és tapasztalatait. Érdemes kisebb szakaszokban olvasni és közte kijárni az erdőbe, mert egészen máshogy fogsz ezután a fákra tekinteni. Tudtad, hogy a fák is kommunikálnak egymással? Tudtad, hogy segítenek egymásnak baj esetén? Hogy miért különlegesek az őserdők? Az erdők megismerésében és megértésében segített ez a könyv nekem.

Peter Wohlleben: Erdei Kalauz

Ha valamit igazán a szívügyünknek tekintünk, arról akár napokon keresztül tudnánk beszélni. Minden bizonnyal ugyanígy érez Peter Wohlleben is, akinek minden évben újabb könyvét találjuk meg a boltokban.  Az Erdei kalauz izgalmas felfedezőútra hív. Bemutatja a legfontosabb lombos és tűlevelű fafajokat, mesél rókaodúkról, ahova más “bérlők” is beköltözhetnek, és megismertet a föld alatti csőhálózattal, melyet a földigiliszták építenek ki. Elmondja, milyen erdei gyümölcsöket, gombákat, leveleket és hajtásokat szabad és érdemes szedni, s megtudhatjuk, hogy a bükkfa leveleiből finom saláta készíthető. A kifogyhatatlan izgalmas sztorik mellett Peter Wohlleben praktikus tanácsok tucatjaival látja el a túrázókat és néhány érdekes mítosz lerombolására is sort kerít. Miért ne mossunk hajat közvetlenül kalandozásunk előtt? Tényleg tudunk tájékozódni a fák törzsére nőtt mohák alapján? Mihez kezdjünk, ha váratlanul, pont az erdő kellős közepén ér bennünket egy kiadósabb esőzés? 

Vissza a természetbe – Mindfulness gyakorlartok lazításhoz és a természet újrafelfedezéséhez

A Jaffa Kiadó ajándékozott meg ezzel a könyvel, ami azóta minden kirándulásunk alkalmával a kezembe kerül. A könyv a természet tudatos felfedezését összeköti belső világunk megismerésével. A könyvben gyakorlatokat találsz, amelyek segítenek egy erdei séta során megmaradt emlékeket feldolgozni nagyon kreatív eszközökkel. A feladatok segítettek nekem abban, hogy a kint töltött pillanatokban sokkal figyelmesebb legyek arra, ami körül vesz engem- fákra, madarakra, emberekre, zajokra, fényekre és formákra. Ha szeretnél egy önismereti utazásban is részt venni, miközben a természetet járod, akkor ezt a könyvet ajánlom nektek.

Boldizsár Ildikó: Mesék a csodakertről – Az egyetlen Földért

Ebben a könyvben egy gyűjtést találsz a világ népmeséiből, amelyek a teremtett világ iránti felelősségről, az ember ezzel kapcsolatos feladatairól szólnak. Olyan meséket olvashatsz, amelyekben az ember még harmóniában élt a természettel, és tudta, hogy mit kell tennie, hogy ez így maradjon. Ezekben a mesékben az ember tiszteli a fákat, növényeket, állatokat, és szót ért velük – összhangban léteznek vagy törekszenek rá egy-egy konfliktus után. A mesék emlékeztetnek minket a világ szépségeire, amelynek megőrzése a mi felelősségünk. A történetek teljesen elvarázsolnak bennünket, egy másik világba kerülünk, ahonnan úgy térünk vissza, hogy akarva-akaratlanul is megváltozik a kapcsolatunk azzal a környezetéttel, amely körbe vesz bennünket.

Sarah Ivens: Erdő Terápia

Ki ne érezné jobban magát egy erdei séta során vagy egy parkban elköltött uzsonna után? Lelket simogatóan üdítő érzés fog el bennünket a szabad ég alatt, a zöldben. Az állandó rohanásban már alig-alig vesszük észre az évszakok váltakozásának szépségét, különösen nagyvárosokban beszorulunk a négy fal közé, s felemészt bennünket a napi rutin. Gyakran kimerültek és fásultak vagyunk, úgy érezzük, fojtogat minket a stressz, nincs egy kreatív ötletünk, mégsem tudunk változtatni. Sarah Ivens könnyen megvalósítható, szórakoztató ötletekkel teli, inspiráló kötete ebben segít. Megtanulhatjuk belőle, miként válhat a természetben eltöltött idő a mindennapjaink részévé, egy séta során a parkban milyen módszerekkel segíthetünk mentális egészségünkön. Az író által nyújtott gyakorlatokat végezhetjük egyedül, párunkkal vagy gyerekeinkkel is, minden esetben gyorsan észlelhető változások következnek be életünkben.

 

Jó olvasást és természetjárást kívánok mindenkinek!

További tartalomért kövessetek minket Instagramon is.