Design Kiállítás

Magyar design a fenntarthatóság jegyében

MOME-én folytatott egyetemi talumányimat arra szántam, hogy megértsem, mitől válhat egy tárgy fenntarthatóvá. Folyamatosan kerestem a hozzám hasonló érdeklődésű tervezőket, akik tárgykultúránk megreformálására törekedtek. Mindig is követtem a magyar tervezők munkásságat, különösen azokét, akik kisérleti jeleggel környezettudatos termékek előállítására törekedtek. Mindeközben folyamatosan külföldi blogok oldalait olvastam, biennálékon vettem részt, hogy megértsem milyen fejlődésen megy keresztül a designipar, milyen kutaások zajlanak nemzetközi szinten és milyen fenntartható innovációk fogják meghatározni a jövő alakulását.

Fenntartható design, a fejlődés nyomában címmel rendeztem meg első kiállításomat barátnőm Zahorján Ivett segítségével Budapesten a Design Hét keretein belül. A kiállítás 2017-ben úttörőnek számított itthon, első alkalommal került egy térbe 20 magyar fenntartható divat és formatervező. A kiállítás meghívást kapott Helsinkibe, így a tervezők a design fővárosában is megmutathatták tehetségüket.
2019-ben érdeklődésem a divatiparra terelődött és hét magyar tervező munkájából nyitottam meg kiállításomat a Tallinn Design Héten. A tallinni rendezvény a Future Materials címet viselte, ahol önálló szekciókban további három ország -Észország, Hollandia, Szlovákia-  mutatta meg fenntartható tervezőinek alkotásait. A kiállítás folyamatosan fejlődik és folytatódik, így 2020-ban Brüsszelben és Ljubljanában állítom ki Magyarország kiemelkedő designereig. 

Kiállításról röviden 

A gyártás során használt vegyi anyagoktól és festékektől kezdve a gyapottermelés válságáig és olcsó munkaerő kizsákmányolásáig számos negatív tényező írható ruházat- és textilipar számlájára.Pozitív tény azonban, hogy a környezettudatos ruha- és textilgyártás és a fenntartható öltözködés egyre népszerűbb napjainkban. Magyar tervezők legújabb generációja sorra innovatív megoldásokkal reagál a divatipar és textilgyártás környezetkárosító hatására. Fenntarthatóság, futurisztikus technológiák, organikus anyagok és társadalmi értékek kerülnek a tervezők szemléletének középpontjába.

Az ökodesignerek az előttünk álló ökológiai katasztrófa a termelési mechanizmusok és az ipari működés teljes egészének újragondolását követelik. Ennek megvalósításához olyan termelési mechanizmusokat és új technológiákat vetnek be, amelynek keretében a lehető legkevesebb energia és nyersanyag ráfordításával, megújuló energiaforrások felhasználásával, technológia bevonásával és meglevő anyagok újrahasznosításával tudnak létrehozni kifogástalan minőségű és esztétikájú termékeket.

Úgy látom, hogy a divatipar- és formatervezés központi  tényezője lett az az igény, hogy a tervezők és gyártók egyre több új ’környezetére érzékeny’ anyagot használjanak fel vagy ismert anyagokat helyezzenek új kontextusba. Az anyagok iránti fokozott érdeklődés abból az alapvető szükségletből táplálkozik, hogy az egyre szűkösebb természeti erőforrások felhasználást optimalizálják és a káros természeti és környezeti hatásokat minimalizálják.

A jövő most kezdődik című kiállításom célja, hogy beavassa a látogatókat a design világának alakulásába, bemutassa a high-tech öltözködés, intelligens ruhatervezés, növényi alapanyagok, textil innovációk és a legújabb design irányzatok hazai úttörőit.

Nagyon büszke vagyok, hogy újra meghívást kaptam két Design Hétre is Európában, így a kiállítás 2020 szeptemberében Brüsszelben, Novemberben pedig Szlovénia fővárosában lesz látogatható a közönség számára is. 

Kiállító tervezők:

Kis-Baraksó Alexandra
Temesi Apol
EJTECH lab
Lévai Zsófia
Tóvaj Rozália
Huszár Katalin és Raffai Dávid
Labus Lili és Győrbíró Csenge
Veszprémi Gabriella

Facebook eseményt ITT találjátok!

 
 

További tartalmakért és videókért kövessetek minket Instagramon is.