Ültess fát!

Egy koktél árával változtathatsz a jövőn

Év elején az Amazonas-medencében és Szibériában lángolt az erdő és a bozótos, februárban kelet-afrikát rekordnagyságú sáskajárás súlytotta, most egy világot megdöntő láthatatlan járvánnyal nézünk szembe. Természeti katasztrófák sora vette kezdetét, ami a legszkeptikusabbakat is életmódjuk újratervezésére kényszerítheti. Tudósuk és klímakutatók több évtizede a világunk összeomlásával fenyegetnek minket, ha nem változtatunk. Te elgondolkoztál már azon hol kezdd?

Nagyszerűen sikerült kisajátítanunk a Földet, ahol számtalan más élőlénnyel kellene osztoznunk. A vadonélő állatok természetes élőhelyeik folyamatos zsugorodása miatt egyre nagyobb eséllyel kerülnek kapcsolatba emberekkel, ezzel is közelebb hozzuk a vírusok kialakulásának lehetőségét.

Ugyanakkor a légszennyezés is bizonyítottan hatással van egy vírus terjedésére és betegségek kialakulására. Súlyosan szennyezett nagyvárosban az emberek légzőszervei jobban kivannak téve a vírus okozta szövödményeknek, de a légszennyezés önmagában sokkal több életet követel mint gondolnánk. A Tudatos Vásárlók cikkében olvashatjuk ‘Európában körülbelül 800 ezer ember hal meg a légszennyezettség miatt évente, ez az elhalálozások 17%-a. A konkrét halál okok nagyrésze olyan, amiről nem is gondolnánk, hogy a légszennyezés miatt követlezik be, pedig számos szívinfarktus, stroke mögött a levegőből a véráramba jutott szennyezőanyagok állnak – mutatott rá nemrégiben a European Heart Journal-ben publikált tanulmány.’

Láthatjuk, hogy életmód változtatásra lesz szükség, újra kell gondolni táplálkozási, közlekedési, fogyasztói szokásainkat, de ami a legfontosabb- kapcsolatunkat a természettel. Most azt gondolhatjátok, hogy egy bagatell tényező fejtegetésébe kezdek, pedig kapcsolatunk a fákkal sokkal szorosabb, mint gondolnánk. Holland kutatók 15 betegség, illetve egészségügyi probéma közül -többek között szívbetegségek, asztma és cukorbetegség- lényegesen kevesebb előfordulást találtak azok között, akik zöldterület félmérföldes körzetében élnek. Felmérések bizonyítják, hogy a fákkal övezett városi lakosok szíve és anyagcseréje egészségesebb a sivárabb környezetben élőkéhez képest. Az immunrendszer fokozása mellett, ha személyes tapasztalatainkon keresztül belegondolunk számtalan előnye van a zöld fáknak. A fáktól jobb lesz a kedvünk, több energiánk lesz, csökken a stressz, gyümölcsöt és friss levegőt ad nekünk.

Hiszen ki ne érezné jobban magát egy erdei séta során vagy egy parkban töltött olvasás után? Lelket simogatóan üdítő érzés fog el bennünket a szabad ég alatt, a zöldben. Az állandó rohanásban mégis alig-alig vesszük észre az évszakok váltakozásának szépségét, beszorulunk a négy fal közé, és felemészt bennünket a nagyvárosi élet. Pedig zöld felületekkel saját és a természetvilág gyógyulását is segíthetnénk. Ha faültetés mellett esőerdő védelmére létrejött szervezetet támogatunk, akik az őserdők védelmén dologznak, akkor a Föld ökoszisztémájának helyreállítását, a klímaváltozás elleni harcot is segítjük.

Mi arra biztatunk mindenkit, hogy zöldülése első lépése legyen az, hogy megajándékozza magát és környezetét egy fa elültetésével, majd kiválaszt egy szimpatikus szervezetet, akit rendszeres pénzadománnyal támogat.

A 10 millió fa címmel indult, országos civil kezdeményezés egyre nagyobb népszerűségnek örvend, több önkéntessel dolgoznak együtt és hatalmas küldetéstudattal törnek előrefelé. Szakmai munkáját ökológusok, erdészek, kertészek segítik.

Te is támogathatod őket!

Az Ökotárs Alapítvány több mint 20 éve tevékenykedik eredményesen a környezet állapotának javulásáért. Folyó- és erdőtakarítási akciók, kisléptékű élőhely és fajvédelmi, tájrekonstrukciós programok és még számtalan természetvédelmi program szerepel a listájukon.

Támogasd felajánlásoddal őket!

A városi fás területek enyhítik az urbanizáció negatív hatásait és társadalmi következményeit, élhetővé és ellenállóbbá varázsolva a környezetet. A JÖN Alapítvány pedig nem csak lakossági, hanem céges faültetési eseményeket is szervez, hogy a nagyvárosiak is tehessenek környezetükért.

Támogsd őket, ha szivügyed a zöld szemléletformálás!

További tartalomért kövessetek minket Instagramon is.