Izland-Munka keresés - Earth'N'More

Izland-Munka keresés

Hogyan találjunk munkát izlandon

Összeszedtük nektek a legfontosabb tudnivalókat és a tapasztalatainkat. 

Az első és talán legfontosabb, hogy bármi is történik ne add fel, minden rendben lesz és ha nagyon szeretnél találni fogsz munkát.

Elmeséljük dióhéjban a mi sztorinkat, utána leírjuk a praktikus tanácsokat, de kérdezzetek bátran levélben.

Mi konkrétan Január elsején kezdtünk el munkát keresni, igaz nem volt időponthoz kötve csak így jött ki. Arra gondoltunk, hogyha a szezon március-április elején kezdődik, akkor valószínű január és február lesz az ideális időpont. Jónak bizonyultak a sejtéseink, mint utóbb kiderült valahol már le is csúsztunk a szezonra jelentkezéssel.  Mi alapvetően olyan helyre szerettünk volna menni, ahol a szállás és jobb esetben az étkezés is biztosított.  Úgyhogy leginkább hotelekben gondolkoztunk és ott is kerestünk munkát. 
Eladóként, kasszásként, különböző vendéglátást kisegítő vállalkozások esetén, sok helyen úgyszint biztosítják a szállást. Kivételt ezalól csak Reykjavik jelent, de oda amúgysem érdemes menni, ha egy kis pénzt is szeretnénk félretenni. 

Megírtuk tehát a CV-t és egy személyes hangvételű motivációs levelet, majd nekiláttunk kigyűjteni az e-mail címeket.
Körülbelül 500-600 e-mail, 3 sikertelen interjú, 2 elutasítás mert vegák vagyunk, egyetlen egy hely ami azt mondta, hogy mehetünk. Máltán ülve a fellegekben voltunk 3 hónap keresés után és egy kedvünket szegő elutasító cunami áradat után végre volt remény, hogy kijutunk. Persze magasról könnyű nagyot esni, de a vírus beütött, úgyhogy, most a reptéren várakozva születik meg ez a bejegyzés.

Lássuk a leghasznosabb tudnivalókat.

Eleinte mi a bookingról próbáltuk meg kigyűjteni az email címeket, de aztán rátaláltunk pár oldalra ami meggyorsította a munkát. Innen könnyebb kiválasztani a kategóriának megfelelő szállásokat. Legtöbb esetben, meg van adva e-mail cím, de előfordult, hogy facebookon keresztül írtunk.
Mi a farmtól a hotelig mindenhova elküldtük a jelentkezésünket.

https://www.south.is

https://www.northiceland.is/en

https://www.west.is

https://www.east.is/en

A legjobb időszak, ahogy már fent is említettem a január-február-március legeleje, de ha más időpontban jelentkezel se keseredj el, csak annyit jelent, hogy kitartóbban kell keresgetned. Izlandon mindig lesz, egy hely ahol keresnek 2 szorgalmas kezet.

A módszer, ahogy mi is próbálkoztunk, a többi kint élő szerint meglepő, hogy működött, mert általában a legjobb ha ismerünk valakit.  
Érdemes olyan ismerőst keresni, akinek esetleg van egy ismerőse aki kint dolgozik. Ez a leghatékonyabb módszer.
A harmadik pedig, ha belépünk facebook csoportokba és ott keresgélünk.
 https://www.facebook.com/groups/499169626922275/ 
Ne legyetek válogatósak!  Arra érdemes lélekben felkészülni, ha kijuttok, az elején kemény fizikai munka vár a legtöbb esetben, viszont amikor már kint éltek és esetleg nem tetszik a munka, még mindig egyszerűbb kintről keresgélni és új helyet találni.

A kis falvakban az esetek döntő többségében biztosítanak szállást. Ez lehet olyan szállás ahol többen laktok együtt, vagy olyan ahol 2-3 emberrel. Az árak a fizetéshez képest nem drágák, viszont meghatározza, hogy mennyire modern, tágas a szállás. 200€-450€/2fő.
Érdemes letisztázni az étkezés kérdését, mert ez a másik olyan fontos pillér amivel sokat lehet megtakarítani. 
A mi esetünkben, munknapokon kétszer volt lehetőségünk étkezni, ebből egy minimum főtt étel volt, vegetáriánus opcióval.

Ha mindent sikerült elintézned, akkor a következőre figyelj oda.

A lent linkelt oldalon, meg tudod nézni a buszmenetrendeket, az applikációval pedig az árakat is. Nem hangzik túl fontosnak, de mi például nem értük el az egyetlen buszt, ami a falunkba ment volna, így aznap Reykjavikban szálltunk meg. Sok helyre tényleg csak napi 1 vagy kétnapi 1 busz jár. 

Busz menetrend: https://straeto.is
Izlandon nem szeretik a készpénzt, használjatok bankkártyát és a megadott applikációt.

Ruházat: 

Vízálló magasszárú bakancs
Sport és gyapjú zokni
Gyapjú cica nadrág
Vízálló nadrág
Aláöltöző felsőtestre
Polárpulcsi
Tollkabát minimum 600-as töltet
Esőkabát
Sapka/sál/vízálló kesztyű
Egy jó napszemüveg -hóvakság ellen-
Fürdőgatya

Ezek a legalapvetőbbek, amit még nyáron sem érdemes otthon hagyni. 

Mivel az élelmiszer árak -néhány kivételtől eltekintve-  magasak, bár az alapélelmiszerek egy része annyiba kerül mint otthon, ezért érdemes legalább fél bőrönd tápanyaggal nekivágni. 
Összeállítottunk egy listát támpontként, hogy mi miket hoztunk ki, azonban ezt mindenki rakja össze izlése szerint.

Ételek: 

Vega fasírtpor (3 féle) 
Jázmin rizs
Kuszkusz
Hüvelyesek 
Rizspehely
Magok, aszalványok
Gyógyteák amiket ajánlunk -nagyon jól jött már az első percben ahogy a szállásra értünk- 
Alap fűszerkeverék
Szójagranulátum
Lisztkeverékek

Az ételek áráról általánosságban elmondható, hogy a legtöbb termék legalább 40%-al többe kerül mint otthon. Ha glutén érzékeny vagy mindenképp hozz legalább pár napra g-mentes ételt, mert az itt kint nagyon drága és a kis falvakban korlátozottan elérhető. Jó hír azonban, hogy meg lehet találni az árban hasonló termékeket is. A kenyér és sajtok iszonyat drágák. A zöldség-gyümölcsöt sikerült megoldanunk úgy, hogy a csomagolás hibás termékeket általában leárazták aprópénzre, mi pedig lecsaptunk rá. Gyógyszereket igény szerint hozzatok, mert nem olcsó, a patikák kicsik, kevés van belőle, de legalább ritkán vannak nyitva.

Úgyhogy kalandra fel, kapjátok magatokhoz a fényképezőt, pótaksit és ne féljetek belevágni. 

Fun fact: Az izlandiak fele hisz abban, hogy régen léteztek elfek és trollok. 
Egytelen McDonald’s sincs a szigeten.
Az izlandiaknak több mint 100 szavuk van a szélre.

További tartalomért kövessetek minket Instagramon is.