Izland-Munka keresés

szezonális munavállalás izlandon

Összeszedtük nektek a legfontosabb tudnivalókat és a tapasztalatainkat az izlandi munkavállalásról. 

Izlandon Februárban kezdik el keresni az embereket a nyári szezonra, márciusban történik a felvétel, áprilisban a betanítás és májustól beindul a turista szezon, ami egészen szeptember végéig tart. Mi azt tanácsoljuk nektek, hogy februárban és márciusban ugorjatok neki a munkakeresésnek, mert akkor könnyen, gyorsan, nagy felhozatalból választhattok, de áprilisban és májusban is érdemes még érdeklődni, mert folyamatosan vannak új pozíciók vagy üresedések. 

Milyen területen fogsz tudni leggyorsabban elhelyezkedni? 

A turizmusban, mint takarító, felszolgáló, recepciós, konyhai kisegítő egészen biztos gyorsan fogsz találni magadnak munkát. Mivel Izlandon nagyon erős a turizmus és több száz szálláslehetőség található a szigeten, ezért ez az ország elsősorban az ideérkező külföldi munkaerőre alapozza működését. Turizmus területén szerintem a munkavállalók 70-80%-a külföldről érkezik ide, viszont mivel nagyon sok külföldi él az országban, ezért az izlandiak kedvesek és befogadók az ideérkezőkkel. 

Ha nem szeretnél a turizmusban elhelyezkedni, akkor megpróbálhatsz egy farmnál is munkát vállalni. Az izlandiak jelentős része a turizmus mellett állattartásból él, elsősorban lovat, bárányt, tehenet tartanak. Amennyiben rendelkezel tapasztalattal, akkor ezen a területen is könnyen találhatsz magadnak munkát. 

A hálaszat talán az utolsó olyan kategória, ahol szerintem külföldiként még könnyen munkát vállalhatsz. Mivel erről csak hallomásból szereztem információkat, ezért nem tudom, hogy milyen elvárásokhoz kötik, hogy ezen a területen dolgozhassál. Érdemes viszont megpróbálni, ha igazán magas fizetésre vágysz és szeretnél izlandiakkal közösen dolgozni. 

Ezen felül elhelyezkedhetsz itt is túrvazetőként, jógaoktatóként, sofőrként stb. amihez alapvetően korábbi tapasztalat és jó angol nyelvtudás szükséges. Tehát a munkavállalásnak széles spektruma van, a munkakeresés sikere már csak attól függ, hogy milyen tapasztalattal, ambíciókkal, nyelvtudással érkezel az országba. 

Mire számíthatsz, ha a turizmus területén helyezkedsz el? 

Erről tudunk nektek leginkább beszámolni, hiszen mi az elmúlt 2 évben 4 különböző hotelben dolgoztunk és szerintem közületek is a legtöbben a turimusban próbálnátok meg munkát vállalni. 

Amikor először ideérkeztünk, akkor egy hotelben kezdtünk el takarítani. Ez a munka tényleg semmilyen előzetes tudást nem igényel és szerintem bárki egy-két hét alatt belejöhet. Fizikailag annyira nem megerőltető, a vendégekkel nem kerülsz személyes kapcsolatba és egy klasszikus 8-tól 16-ig tartó munkaidőre számíthatsz. 

Amennyiben pincér, szakács vagy bármilyen konyhai kisegítő munkára jelentkeznél, akkor jó ha rendelkezel már hasonló tapasztalattal és jó nyelvtudással, hiszen az ideérkező turisták elsősorban Amerikából látogatnak el Izlandra. Választhatod, hogy reggeliztetsz és dolgozol hajnaltól kora délutánig vagy vacsoráztatsz és dolgozol késő délutántól egészen éjfélig. Pörgős munkád lesz az egészen biztos, ezért nem árt ha jó erőlétben vagy. 🙂

Recepciós feladata fizikailag szinte semmi, viszont szellemileg nagyon fárasztó tud lenni. A jó nyelvtudás itt igazán fontos és jó kommunikációs és problémamegoldó készséggel kell rendelkezni. Sokaknak ez a munkakör a legvonzóbb, hiszen nem jár fizikai kihívással, viszont minél közelebbi kapcsolatban vagy a vendégekkel annál nagyobb a rádháruló felelősség a hétköznapokban. 

Milyen fizetésre számíthatsz? 

Izlandon szinte mindenki, aki a turizmusban dolgozik az egységes fizetést kap a helyi jogszabályok alapján. A bruttó bér 2022-ben így néz ki: 

  • Day time: 2.299 ISK per hour
  • + 33% after 17:00 each day (3.058 ISK per hour)
  • + 45% during weekends, from 17:00 Fridays (3.334 ISK per hour)

Hónap végén 350-450.000 ISK-re számíthatsz az adózást követően, ami olyan 1 millió forintnak felel meg. 

Mennyibe kerül a szállás Izlandon? 

Amennyiben szeretnél Reykjavikban elhelyezkedni, akkor 60-100.000 ISK-ért fogsz tudni szobát bérelni magadnak. Aki vidéken vállal munkát, annak a munkaadó biztosít szállást, ami 10-30.000 ISK-be kerül havonta. 

Mennyibe kerül az élet Izlandon? 

Munkaidőd során minimum egyszeri meleg étkezést biztosítania kell neked a főnöködnek, de valahol a napi kétszeri vagy háromszori étkezés is biztosított. Mivel az élelmiszer itt elég drága, ezért nagyon sokat lehet azzal megspórolni, ha a munkahelyeden ehetsz. 

A tömegközlekedés is drága, viszont sok helyen a munkahelyi autó is biztosított és akkor csak a benzint kell kifizetned, ami majdnem annyi mint Magyarországon. 

Izlandon uszoda, szauna, melegvizes fürdő, edzőterem minden kisebb településben található, ahova nagyon olcsón tudsz napi belépőt váltani. 

Amennyiben étterembe mennél vagy alkoholt vásárolnál akkor jobb magyar forintba nem átváltani a kiadásokat, mert sokkoló lehet! 🙂 Viszont helyi kereset mellett a jóléti szolgáltatások sem tűnnek drágának. 

Ruházkodás megoldható természetesen itt is környezettudatosan és olcsón. Érdemes meglátogatni a helyi turkálókat, piacokat vagy belépni használtruha facebook csoportokba. 

Milyen az élet Izlandon?

Szerintem télen-nyáron hihetetlenül szép Izland és mi nagyon élvezzük az itteni életünket is, mert imádunk kint lenni a szabadban! Télen persze sötét és hideg, viszont nyáron minden zöldbe borul, kellemes a hőmérséklet és alig megy le a nap.

Természetszerető embereknek szerintem Izland a földi paradicsom, viszont ha a városi nyüzsit, kávézókat, éttermeket, nyári kánikulát, homokos tengerpartot szereted jobban, akkor Izland nem lesz a kedvenc helyed. Mi eddig vidéken vállaltunk munkát és szerettünk volna a keresetünkből is minél többet megspórolni, ami mindig összejött. Annak ellenére, hogy nyáron nagyon sok a munka és feszített a tempó nekünk mindig maradt időnk és energiánk kirándulni és kikapcsolódni, így két év alatt már egész sok részét felfedezhettük ennek a csodás országnak.

Hogyan kezdj neki a munkakeresésnek?

Mi szívesen segítünk neked! Készíts egy önéletrajzot, amit elküldesz a fazekasfanny6@gmail.com címre és felvesszük veled a kapcsolatot.

 

További képekért és hasznos tanácsokért kövessetek minket Instagramon.

Fine Art Printet itt tudsz rendelni üzenetben: https://www.instagram.com/kondorbence/