Kapcsolódás a természethez- RECEPTEKKEL!

Erdei szedd magad, itt a szüret ideje!

Belső figyelem – érzékelés – relaxáció. Mártózz meg az erdő nyugtató atmoszférájában. Az erdőfürdőzés segít egészséged megőrzésében, a stresszoldásban. Ezt nem csak az én tapasztalataim mondatják velem, hanem kutatok is kimutatták, hogy ha legalább két órát eltöltünk egy erdőben, utána nyugodtabbak, boldogabbak leszünk. Erdei utunk során a természet lakóit is jobban megismerhetjük és gyűjthetünk erdei bogyókat is, amiből később teát vagy lekvárt is készíthetünk.

Mindig is szerettem kirándulni, erdőkben barangolni, de Finnországba kellett ahhoz költöznöm, hogy felismerjem a természet és fák hihetetlen erejét. Helsinkiben és egész Finnországban összeolvad a belvárosi beton a zöld környezettel. A finnek nagy becsben és tiszteletben tartják a természetet, ezért a városi terek kialakításánál odafigyeltek arra, hogy  a lehető legkevésbé legyen éles a határ város és természet között. Mindenhol parkok fekszenek, a várost apró tavak teszik színesebbé, az utcákat fákkal díszítik, a házakat borostyánnal futatták be. Az égig érő fenyők biztonságot árasztanak, így engem is gyorsan megszállt az északi- országok lakóira jellemző nyugalom. Finnországban az erdőkben padok vannak, a padokon kedves mosolygós emberek pihennek, körülöttük mókusokat láthatsz és vadnyulat, olyan ez a kép mintha egy Andersen mesekönyvet lapozgatnál- igaz? 

Finnországban a természet adja a vitamint, itt öreg és fiatal az erdőkben és parkokban szorgalmasan gyűjtögeti össze a vörösen izzó bogyókat, amiknek élettani hatásáról ódákat tudnak zengeni. Kiváncsi és nyitott természetem van, ezért a külföldön töltött idő alatt mindig próbálok ismerkedni a helyiekkel és ellesni az ő szokásaikat, hogy minél többet töltekezhessek a hely és kultúra esszenciájával. Finnországban egy csettintés alatt megszállt a ‘finnség’ és hozzájuk hasonlóan a reggeli sétám során bogyókat gyűjtögettem, gombát szedtem, padokon ülve átgondoltam a napi teendőket, napfelkeltét fotóztam, és teljesen megszállt a lelki béke. Fontos tudni, hogy tanulni ment ki nagyon karcsú kis ösztöndíjból, alig beszéltem angolul, az egyetem mellett mindig extra munkát kellett keresnem, nem volt saját szobám, és senkit sem ismertem. Ehhez képest Budapesten a saját kis otthonomban éltem, az egyetem könnyen ment, munkát mindig könnyen találtam, rengeteg barát vett körbe, mégis a kiutazásom előtt fél évig mindenféle betegséggel küzdöttem, totál stresszben voltam mindig, folyamatosan versenyt futottam az idővel. Kicsit ebből az állapotból menekülve költöztem ki külföldre és Finnországnál nagyobb ajándékkal nem is lephetett volna meg az élet.

 Egy életre megtanultam, hogy utazni kizárólag hosszútávon érdemes, mert hetek kellenek ahhoz, hogy elengedjük az otthoni terheket és ráhangolódjunk egy új kultúra befogadására. És a “kultúra befogadás’ nem azt jelenti, hogy hurrékánként végig söprünk a látnivalókon!! Finnországban pedig azt is megtanultam, hogy az erdőknek és erdei sétáknak milyen lélekmelengető erejük van. Azóta arra bíztatok mindenkit, hogy töltsön több időt a természetben, mert az erdei séták során tudjuk csak igazán az elménket pihentetni, kikapcsolni, ebben a környezetben az erdei bogyók gyűjtése felér egy aktív meditálással is. Ha rákerestek az Erdőfürdő kifejezésre, akkor utána is olvashattok, hogy ma már abszolút tudományos bizonyítékok is szolgálnak arra, hogy a zöld környezetnek mennyire erős stresszcsökkentő hatása van. Ha nem hinnétek nekem és az én személyes tapasztalatomnak, akkor átadlak titeket a tudománynak.

Ahogy a címben is ígértem hoztam nektek csipkebogyó, kökény és galagonya recepteket. Ezekről a bogyókról a legfontosabb tudnivaló, hogy a szúrós bokrokról nem adják magukat könnyen, viszont nagyon magas a C-vitamin tartalmuk. A csipkelekvár íze valami fenomenális, így kezdjük is azzal a sort. A recepteket közösen kísérleteztük ki, kérdés esetén kérdezz tűlünk bátran!

CSIPKEBOGYÓ LEKVÁR (időrabló magozás nélküli) RECEPT:

Hozzávalók:

 • 2 kg csipkebogyó
 • Kb 50 dkg kristálycukor.

Cukor kimérése: Mérj le egy akkora lábast, amelyet a lepasszírozott csipkebogyó pép félig megtölt. Tedd bele a pépet és ismét mérd le. Így megtudod, mennyi a súlya. Annyi cukrot adj hozzá, hogy 1 kg lekvár alaphoz 30 dkg, ha édesebben szeretnéd, 40 dkg cukor jusson. Ha gyakorlott vagy lekvár készítésben, akkor ne méregess, csak kóstolgasd a lekvárt és ízlés szerint adogasd hozzá a cukrot.

Megjegyzés:

 • Ebből a mennyiségből körülbelül 1,2 liternyi csipkebogyó lekvár lesz.
 • A passzírozáshoz gondoskodj közepes lyukú szitáról, harisnyáról vagy valami vászon/géz anyagról.

Elkészítés:

Ha még keményen szedted le a bogyókat, akkor rakd be őket a fagyóba 1-2 estére, hogy a fagy megcsípje őket és kicsit megpuhuljanak. 

 1. Mossuk át a bogyókat, csipkedjük le a fekete végeit és vágjuk félbe.
 2. Tedd fel főzni a csipkebogyókat egy nagyobb lábosba. Öntsük fel annyi vízzel ami még nem lepi el a bogyókat, majd főzzük puhára alacsony lángon.
 3. Ha már kezdenek szétesni és megpuhultak, akkor botmixerrel belekeverünk, de nem teljesen pépesre, mert a magokat nem akarjuk széjjel törni.
 4. Várunk kicsit hogy hűljön, majd egy közepes lyukú szűrőn egy kanál segítségével átpasszírozzuk az egészet.
 5. Visszatesszük főzni a pörét, ha túl híg, akkor főzzük el a levét, ha túl sűrű akkor hígítsuk. Amint elérte a kívánt sűrűséget öntsük hozzá a cukrot.
 6. Ha besűrűsödött, felolvad benne a cukor is, akkor vegyük le a tűzről.
 7. Forrón tegyük a kimosott, kiszárított üvegekbe – minél kevesebb levegő maradjon a lekvár fölött, majd zárjuk le az üvegeket.
 8. 5 percre állítsd fejre. Ekkor a fedél alatt levő levegő átbuborékol a forró lekváron és sterilizálódik.
 9. Tedd száraz dunsztba 24 órára.

Üveg fertőtlenítése: Kimosva, kitörölgetve tedd az üveget és külön a kupakot is sütőbe, hagyd 100 fokon/légkeverésen, hogy kiszáradjon fél óra alatt.

Korábbi címke eltávolítása befőtesüvegről: Két evőkanálnyi olívaolajat keverj ki ugyanennyi szódabikarbónával, majd az így kapott masszát egy kanál segítségével kend fel a ragasztós részekre. Várj 15-20 percet, végül szivaccsal távolítsd el a matricamaradékot az üvegről. 

CSIPKEBOGYÓ IVÓLÉ RECEPT:

Lekvár készítése során mentsd meg azt a sűrű masszát, amit a szitán már nem tudtál átpréselni. Tedd egy edénybe, öntsd fel vízzel, hogy ellepje és lassú tűzön főzd 20-30 percig. Ezúttal leforraljuk a magokról az utolsó csepp megmenthető növényi húst is. Ha készen állsz, akkor ezt az egészet szűrd át a szitán kétszer. Az ivólevet tedd vissza a tűzre és ízlés szerint adjál hozzá cukrot vagy mézet.  Legvégül tiszta üvegbe öntsd ki és kihűlést követően fogyasztható. 

A mi ivólevünk elég sűrű lett, de nem olyan sűrű, mint egy szörp, ezért fogyasztáskor 2:1 arányban hideg csapvízzel hígítjuk. A csipkebogyó levár megmaradt magos masszájából viszont szörpöt is készíthetsz egyszerűen. 

CSIPKEBOGYÓ TEA RECEPT:

Leszedés után csipkedjük le a fekete végeket majd vágd félbe az egészet és tegyük egy nagy tálcára a bogyókat, hogy ki tudjanak száradni 5-7 nap alatt. Érdemes egy nagy üveget megtölteni a kiszárított csipkével, az elég lesz a téli hónapokra. Gyógytea készítéséhez egy evőkanál csipkebogyót tegyél 2,5 dl hideg vízbe lefekvés előtt, reggel szűrd le és még éhgyomorra idd meg. Ha napközben készítenéd el, akkor is minimum 6 maximum 9 órát ázzon a csipkebogyó a vízben.Nem kell forralni, tudom benne van a nevében, hogy TEA, de a gyógynövény teáknál ez kicsit másképp megy. A gyógynövényekből lehet forrázatot, netán főzetet vagy esetleg hideg vizes kivonatot készíteni. Egy nagyon kicsit langyosra felmelegítheted, de forralás esetén kimegy belőle az értékes C-vitamin!

KÖKÉNY LEKVÁR RECEPT:

 1. Főzés magostól, annyi vízben amennyi éppen ellepi, inkább kevesebben. Forrástól számítva 10-15 perc után, valószínűleg puha lesz. Ha kicsit hűlt, akkor botmixerrel kicsit nyomkodjunk bele. Arra figyelj oda, hogy a magok ne törjenek fel, kéksav/cianid tartalmuk mérgező!
 2. Magmentesítés passzírozással. Akkora lyukú szűrőn, amin a magok éppen nem mennek át. Nem kisebb lyukún, mert akkor nagyon sokáig tart, és nagy a veszteség.
 3. A magmentes masszát ismét felforraljuk, ízlés szerint édesítjük, majd ismételt forrástól számítva, kb. 20 percig kis lángon kevergetve főzzük.
 4. Még forrón, fertőtlenített (sütőben, mikróban vagy forró vízben) üvegekbe töltjük. Szintén fertőtlenített (kifőzött) tetőkkel lezárjuk, és kihűlésig száraz dunsztba tesszük.

Megjegyzés:

 • Citromsav hozzáadásával a passzírozás után, még jobban előhozhatjuk a kökény színanyagait.
 • Fűszerezheted citromhéjjal, fahéjjal, szegfűszeggel, pár csepp vanília esszenciával
 • Használj kesztyűt, mert a kökény megfogja a kezed!

KÖKÉNY IVÓLÉ RECEPT:

Hozzávalók:

 • 1 egység kökény,
 • Ugyanannyi víz
 • Fele annyi cukor

Elkészítés:

A hozzávalók egy lábosban rotyogjanak kb 40 percet, amíg a gyümölcs szétesik és mély bordó, sűrű szirup nem képződik belőle. Műanyag szűrön átnyomjuk, majd még melegen csírátlanított (kifertőtlenített) üvegekbe töltjük. Ha a Csipkebogyó ivólé receptet könnyebbnek látod, akkor azt is választhatód, a végeredmény ugyanaz. 

Az őszi-téli hónapokban érdemes C- és B vitaminban magas gyümölcsöket, gyógyteákat fogyasztana, hogy a náthát, fáradtságot, letörtséget távol tartsuk. Korábbi cikkünkben a legfontosabb vírusölő gyógynövényekről olvashattok. 

 

További tartalomért kövessetek minket Instagramon is.