Málta-A mediterrán India

A hely ami kihagyható

Málta egészen érdekes sziget, ahol különösen keveredik a mediterrán táj, az arab világ, és a brit ízvilág. Valójában nem hasonlít egyik országhoz sem, de sokat örökölt az olaszoktól és britektől egyaránt, az alig 200 évnyi brit fennhatóság után. Az autók a bal oldalon közlekedek, a katolikus templomok egymást érik, miközben a lakosság közel fele arab vagy afrikai származású. Ebben a furcsa egyvelegben van pár dolog, amivel biztosan találkozni fogsz: macskák, öreg buszok, építkezés és daruk, kukászsák, kedves helyiek és Pastizzeria.
A vak is láthatta, hogy igen csak enyhe telünk volt. Februárban egyik felmelegedést egy másik meleghullám és erős front követte, amit mindkettőnk idegállapota megszenvedett. Szerettünk volna ebből a szélsőséges időjárásból megszabadulni és egy olyan helyre utazni, ahol olyan az idő, amilyennek ilyenkor lennie kell. Mivel tőlünk Norvégiáig csak rosszabb volt a helyzet, úgy döntöttünk dél-felé vesszük utunkat.  Málta tökéletes választásnak tűnt, ahol februárban kellemes 20 fok van napsütéssel és tökéletes kiránduló idővel. 
Gyors pakolás és már itt sem vagyunk. Ezzel a lendülettel érkeztünk meg Máltára, ahol sokkolt az első pár perc. Szabályokat és záróvonalat nem ismerve hangosan dudáló bal kormányos autók lepték el a zsúfolt utakat, amíg mi csodálkozva ültünk buszunkon. Bence indiai élményeihez hasonlította a máltai forgatagot. A szigeten szerencsére tömegközlekedéssel bárhova eljutsz, így a környezeti terhelésünk csökkentése érdekében ne is fontolgasd, hogy autót bérelsz. 

Tömegközlekedés tippek: 

Igaz, kicsit hektikusan járnak a buszok mégis a sziget bármelyik csücskébe eljuthatsz. Ha sikerült a buszmegállót megtalálni, akkor ne felejtsd el, hogy Máltán integetni kell a busznak ahhoz, hogy meg is álljon. 
1 jegy a buszon 1,50€ -Szezonon kívül
A jegyet a buszon kell megvenni, örülnek az aprónak (5€ nagyobb címletet nem is kötelező elfogadniuk)
A jegyed őrizd meg, mert 2 órán keresztül érvényes és akárhányszor átszállhatsz 
12 alkalomra érvényes kártya, ezt élelmiszerboltokban tudod megvenni
15€, KP-ban kell fizetni
Egy használat egy útra érvényes
Heti jegy 21€/fő

Szállás tippek:

Komoly összegeket lehet megspórolni, ha hotelszoba helyett egy Airbnb lakást választunk! Figyeljetek a foglalásnál arra, hogy a konyha is használható legyen, így a szálláson tudtok étkezni, kirándulásra csomagolni. (megjegyzés: azért ha egy nagyon halványan is finnyás vagy a tisztaságra, nem garantált, hogy nem fogsz kiakadni.)
Ha még nem regisztráltál az Airbnb oldalán, akkor most a linken keresztül megteheted: bit.ly/37GvYsO Az első foglalásnál 23€ kedvezményt biztosít.

Étkezés, csak környezettudatosan!

Málta a tengeri gyümölcsök és angol gyarmat révén a Fish & Chipsek őshazája. A szigeten ambiciózusan támogatják a fenntartható halászatot és folyamatosan ellenőrzik a halászati technikákat, hogy a halászok ne pusztítsák el a tengerfenék növényzetét.
Hol találsz friss halat?
Marsaxlokk egy apró, festői halászfalu. Itt térhetsz be a sziget legfinomabb halait készítő éttermeibe.  Vasárnaponként sok máltai látogat el Marsaxlokkba a halpiac miatt, ha halat vennél, akkor itt egészen biztos friss és helyi halat találsz.
Az angolok egyik nemzeti étele a Fish & Chips, amit a Máltaiak tovább túrbóztak saját tengergyümölcseikkel.  Ha egy tökéletes Fish & Chips helyet kerestek, akkor Fish & Gils-t látogassátok meg Bugibbában. Hibátlan városi streefood, ízorgia, helyi sörrel megfizethető áron. 2 személyre elegendő 6 féle különböző hal, sültkrumpli és 2 sör 10€.
A szigeten minden városban találtunk vegetáriánus éttermet, egy fogás 6-12€-ba kerül. Kedvenceinket a lentebb található térképen jelöltük. Klasszikus burgerezők, pizzériák, kebabosok is mindig ajánlanak vega opciót.
A napi pékáru beszerzése az úgynevezett pastizzeria-ban oldható meg, ahol ugyancsak találunk tipikus vegetáriánus máltai finomságot. A fűtött pultból a nap bármely szakában forró rikottás  sós dolgot vehetsz nagyon olcsón.

Ételek:

Málta nem olcsó hely, ezért érdemes vinnünk magunkkal pár étkezésre elegendő alapanyagot.
A mi legpraktikusabb tanácsaink utazóknak, amit csomagolásmentes boltokban beszerezhettek.
1. Zöldséglevesalap
2. Zöldséges kuszkusz
3. Lencse
4. Falafel alap
5. Kása
6. Magok és aszalványok
Recepteket egy külön blogbejegyzésben osztunk meg veletek!

Technika:

Máltán 3 ágú a konnektor,-amit azonban egy szívószálat bedugva a szabványos helyi dugóddel is tudsz haszálni-
A legtöbb Airbnb szobában viszont találtunk átalakítót. Kérdezd meg a szállásadódtól, hogy mivel van a szoba felszerelve.
Hajszárító, törülköző, tusfürdő. Az Airbnb előnye, hogy a legtöbb szállásadó ezt mind biztosítja, de erről is érdemes a szállásadóval egyeztetni.

Kenceficék:

Máltán a magyar rekord környékén van az átlagos UV-sugárzás, ezért érdemes egy jó minőségű naptejet beszerezni az útra. 100%-ban természetes, bio, vegán és környezetbarát termékeket találsz az Eszterkrém oldalán, amit jó tapasztalatok nyomán ajánlok nektek is!
Natúr kozmetikum kínálatából válogathatsz a Ligeti boltban is, ha szeretnéd drasztikusan csökkenteni a hulladékodat és öko lábnyomodat, akkor szerezz be náluk egy hajmosó szappant, amit a testeden is használhatsz majd.

Csomagolásmentes boltok:

Ha utazásunk során sem szeretnénk környezettudatos életmódunkkal szakítani, akkor van két csomagolásmentes bolt a szigeten, ahol bevásárolhatunk.

Otthon hagytad a bambusz fogkefédet, a szapppanodat vagy kellene még egy ételes doboz? A ReRoot-ban minden olyan kiegészítőt megtalálsz, ami a hulladékmentes életmódhoz szükséges. Amennyiben gluténmentes alapanyagot vagy környzetbarát naptejet kerestek, akkor a Hames Sensi – Organic World-be térjetek be. Hasonlóan a magyarországi Zöld Bolthoz, itt MINDENT megtaláltok, ami csak eszetekbe juthat.

A máltai csapvíz nem iható, amit kihasználnak a boltosok és 1,5 liter vízért elkérnek 1 eurót vagy többet. Szerencsére van pár víz automata, ahol tisztított vízhez juthattok nagyon olcsón és 10 centből is feltölthetitek a kulacsotokat. Ezeknek egy részét jelöltük a lenti térképen, bővebben ITT tájékozódhattok.

Konkluzió:
Bence: Számomra Málta egy teljesen kihagyható hely, ha Szicíliában jársz, 1-2 napot lehet rá szánni, de utólag úgy gondolom, hogy nem repülnék ide még egyszer, maximum ha országgyűjtés a cél. Bár én elfogult vagyok, alapból sem bírom a meleget, de nem gondoltam, hogy egy ilyen helyen, már tél végén szenvedni fogok.

Fanny: Hihetetlenül elfogadó, kedves embereket ismertem meg a Máltaiak személyében. Habár tetszettek a tengerpartok, több turistával egyezett a véleményünk abban, hogy Málta egy kihagyható hely. A szigeten hatalmas problémát jelent a hulladék kezelése, amit az ide özönlő turisták csak tovább rontanak. Elszaporodtak az egerek, majd a macskák és állítólag nyáron a csótányok is. A medúzák miatt a tenger csak korlátozottan látogatható, viszont a nyári hőség még a helyieket is megviseli. Amennyiben mediterrán nyaralásra vágytok válasszatok közelebbi állomást és látogassatok el a szomszédos Horvátországba. Lényegesen szebb, tartalmasabb és olcsóbb kikapcsolódásra ad lehetőséget, ráadásul repülőre sem kell szállnunk.

Következő blogbejegyzésünkben olvashattok arról, hogyan sikerült munkát találunk Izlandon.

További tartalomért kövessetek minket Instagramon is.

Az alsó térképre kattintva részletes listát találsz, a látnivalókról, vízszerzési pontokról, éttermekről.