Megnyitottuk az első hotelünket!

Hotel tulajdonosok lettünk!

A méhhotel olyan, különböző anyagból készült tárgy, amibe 3-15 mm átmérőjű, néhány cm mély lyukak fúrhatóak. Semmilyen szakértelmet nem igényel az összerakása, de nagy segítség lehet a dolgos, magányosan élő, szelíd, kőműves méheknek.

Bence ötlete volt, hogy készítsünk méhhotelt, amiről én azt sem tudtam, hogy mi. Bevallom, városban nőttem fel. Bár sok időt tölöttem a tiszalöki nyaralóban és játszottam békákkal, gyíkokkal, pillangókkal, mégis egészen eddig a rovarok különösebben nem izgattak. Mivel környezetvédelemről sokat olvasok, így arról már sokat hallottam, hogy a méhek kihaló félben vannak.

Miért vannak veszélyben a méhek?
A rovarírtó szerek és globális felmelegedés sem segíti a méhek fennmaradását, drasztikus csökkenése akkora méretű probléma ma már, hogy az Európai Parlament tavaly kiemelten foglalkozott a méhek védelmével. Fontos megérteni, hogy a méhek és beporzók elengedhetetlenek a biológiai sokféleség fenntartásához, a mezőgazdaság működéséhez és számos növényfaj reprodukciójához. Ha ők nincsennek akkor nem tud az a természetes beporzás megtörténni, aminek hatására a fák termőre fordulnak.

Miért kell segíteni a méheket?
A múlt században sok vályogból és nádtetőből készített ház állt még. Manapság ez már nem divat, a helyüket átvette a beton és a tégla. De miért fontos a történelmi áttekintés? Mert a magányosan élő méhfajok sokszor használták a vályogfalat és a nádat arra, hogy megtelepedjenek, szaporodjanak, míg a modern építészeti technológiák már nem alkalmasak erre. A méhhotel erre jelenthet megoldást.

Kik költöznek a méhhotelbe?
Az Európában élő mintegy kétezer beporzórovar-faj többsége méh. Ezek a méhek az emberre teljesen veszélytelenek, viszont nélkülözhetetlenek a vadon élő és a termesztett kultúrnövények beporzásában.

Mire jó a méhecskehotel?
A magányosan élő méhek mesterséges bölcsői, amiben szaporodni tudnak.

Hogyan készíthetjük el?
Semmilyen szaktudást nem igényel, bárki elkészítheti ezeket a hoteleket. Két módszert említenék a méhhotel elkészítésére.
A gyorsabb, hogy egy tűzifa vagy egy nagyobb kivágott rönkbe 3-15 mm-es vájatokat fúrunk, hogy ide beköltözhessenek a méhecskék.
A másik típus nádból vagy bambuszból készül, ilyet készítettünk mi is. A Balatonnál gyűjtöttünk kiszáradt nádat, amit 10 cm hosszúra daraboltunk és a belsejét megtisztogattuk. Falécekből készítettünk hozzá egy házikó formát, amibe a nádakat fektettük. A hotelt végül egy virágzó fára akasztottunk, amit nagyon gyorsan fel is fedeztek maguknak a méhecskék.

Mind a két módszer egyszerű, de izgalmas szabadidős porgram. A méhhotel erkélyre, teraszra, társasházak udvarára is kihelyezhető, így a nagyvárosiak is nyugodtan belefoghatnak az elkészítésébe.

További tartalomért kövessetek minket Instagramon is.