Megszületett az első kollekciónk!

Múlt a jelenben

Úgy nőttem fel, hogy kislány koromban nagymamám mindig egy gobelinen dolgozott. Emlékszem, a nyarat mindig a nagyszüleimnél töltöttük a Tiszalökön üdülőn, és legkorábbi gobelin emlékem, hogy olvasom A két Lottit, amíg mama velem szemben csendben varrogat órákon át. Édesanyám is tőle tanult gobelinezni, varrni és kötni is. A lakásunk tele van gobelinekkel a mai napig, anya és mama évtizedek óta megszállottan űzik ezt a kézimunkát

Mit kell tudni a gobelinezésről annak, aki most hall róla először?

A gobelinvarrás nagyon kedvelt kézimunka, kisgyermekektől a nyugdíjasokig minden korosztály szívesen tevékenykedett vele évekkel ezelőtt. A felgyorsult, rohanó világunkban egyre kevesebb ideje van az embereknek a lelassulásra, akik még napjainkban is gobelinvarrásba kezdenek, azoknak néha hónapokba telik egy-egy kép kivarrása. A gobelin elkészítése során az alkotónak bátran kell dönteni nemcsak a színhasználatról, hanem az adott minta kialakításáról is. Így fordulhat elő, hogy az azonos előnyomott minta ellenére különböző munkák születnek. Kétszer ugyanolyan gobelinképet még ugyanazon varró sem képes készíteni, hiszen a varrás pillanata hűen tükrözi aktuális lelki állapotunkat! Az alkotás varázsa, a kreativitás izgalma, ami megszállottá tudja tenni a gobelinvarrókat.

A gobelinek sokszor vastag, díszes keretbe foglalva kerültek fel a falra. Ha a szüleiteknél vagy nagyszüleiteknél jártok biztos ők is tudnának saját alkotást mutatni nektek, ami mai napig központi dísze a lakásnak. Viszont egy mai modern lakás enteriőrje tiltakozik a nagyszülőktől megörökölt képek, csipketerítők és nippek ellen. Ma már nem gondosan kézzel készített gobelin kerül a falra, hanem egy minimalista print. A polcokon nem porosodnak a Hollóházi porcelán balerinák, maximum az évekig őrizgetett illatosított gyertyák. A világ változik és benne mi is, de mi a sorsa annak a rengetek kézimunkának, amiben ott lakozik szüleink és nagyszüleink szíve- és lelke?

Kabátokon születnek újjá belőle!

Napi szinten teszünk a környezetünk megóvásáért Bencével. Piacra járunk, csomagolás mentesen vásárolunk, felkutattuk már Veszprém összes kisvállalkozóját, hogy vásárlásunkkal mindig az ő fejlődésüket segíthessük. Az első kollekciónkban minden kabát vintage boltból került hozzánk, mert úgy gondoljuk, hogy 2020-ban az a legfenntarthatóbb ruhadarab, amelyik el sem készül, a második legfenntarthatóbb az, amelyik már elkészült, és alig várja, hogy valaki rendszeresen és szeretettel viselje.

Nekünk nagyon fontos a környezettudatosság, hiszen az adatok nagyon is elkeserítőek. Szeretnénk, hogy az általunk képviselt értékek másokat is inspiráljon, szeretnénk újra feleleveníteni nagyszüleink értékeit, hogy lelassulhassunk, kapcsoltba kerüljünk a természettel és kilépjünk abból a materialista szemléletből, amit a modern kor sulykol ránk. 

David Attenborough A Life on Our Planet (Egy élet a bolygónkon) című filmje inspirálta fotózásunk helyszínét. A filmben megjelenő Csernobil valósága és szimbolikája fontos gondolatokat ébresztett bennünk. Szerintem a film után valamennyien ugyanazt a következtetést vonjuk le: az emberiség történetének legpusztítóbb ipari katasztrófája hatalmas sebet hagyott a Földön. Néhány évtizeddel a katasztrófa után a seb nem csak beforrt, de Csernobil valóságos földi paradicsommá vált, ökológiai szempontból épebb, teljesebb, mint valaha, lenyűgöző a biodiverzitása.

A természet előbb vagy utóbb újjáépül, de mi döntjük el, hogy részt akarunk-e venni benne!

Veszprém mellett található orosz laktanyát gyakran hívják a magyar Csernobilnak is. Valójában közel sem történt olyan pusztítás mint egykor Csernobilban, de az orosz katonán ’91-ben a laktanyát maguk mögött hagyva ez a terület a senki földjévé vált. A természet pedig itt is dolgozik– indák csavarodnak a házakra, fák nőnek a tetőkön, a gyökerek törik meg a betont.

Bízunk benne, hogy a gondosan elkészített kabátokkal hozzájárulhatunk a változáshoz.

A kabátok a WEBSHOP-ban vásárolhatóak meg.

A teljes kollekció LOOKBOOK-ja elérhető.