Vágjunk bele a magyar dzsungelbe!

Kalandozás a magyar őserdőben

Képzeljetek el egy erdőt, ahol nem halljátok a fűrészgépek monoton morajlásának hangját, az úton nincsenek hatalmas benyomódások, amiket a járművek hagytak maguk után. Egy nagyon különleges helyen járunk, amelyből kevés akad ma már Magyarországon, ez a Burok-völgy. 

Az erdőkben közlekedő munkagépek kifejezetten zavarják az állatok hétköznapjait, amik a februári kirándulások során nekünk is kellemetlenséget okoznak.  Az erdészeti járművek  vastag keréknyomokat ásnak a nedves talajba, ami megzavarja a felszín alatti vizek áramlását  és ez a felszín felett szivárgó vízhez vezet, ezért dagonyázunk mostanában sokat sárban a túráink során. A sok kellemetlenségből adódóan egy olyan helyre szerettem volna elmenni, ahol nincsenek jármű nyomok, így találtam rá a Bakonyban hazánk egyik legcsodálatosabb őserdő maradványára. 

A Burok-völgy ‘bejáratánál’ tábla jelzi, hogy egy erdőrezervátumba érkeztünk, amely egy fokozottan védett magterületből és védett védőzónából áll. Ezen a területen minden közvetlen emberi tevékenységet – elsősorban az erdőgazdálkodást – végérvényesen beszüntettek annak érdekében, hogy az erdő természetes folyamatai zavartalanul és hosszú távon érvényre juthassanak és azok megismerhetővé, tanulmányozhatóvá váljanak. A legtöbb erdőben az erdész feladata a kidőlt fák elszállítása és turista útvonalak karbantartása, amivel gyakran pont a túraútvonalakat teszik járhatatlanná. A Burok-völgyben viszont nincs erről szó. Igaz, a kidőlt fák néhol megnehezítik a haladást, azonban a táj szépsége, érdekessége, különlegessége minden nehézséget feledtet velünk.

Az erdőgazdálkodás évszázadai során az őserdők szinte teljesen megsemmisültek Európában. A globális ökoszisztéma fenntartása érdekében viszont igen fontos az őserdők jelenléte, hiszen a mesterségesen alakított erdőkkel ellentétben az őserdő szerkezete és klímája számos növénynek és állatnak biztosít otthont, segít stabilizálni a Föld éghajlatát, megvéd az árvízzel, szárazsággal és talajpusztulással szemben, nem utolsó sorban pedig érdekes kirándulóhely. Az erdőrezervátum lényege, hogy egy-egy területet visszavadítanak annak érdekében,  hogy az idősebb őserdőkre jobban hasonlító erdőállomány kialakulását segítsék. A Burok-völgy is ennek a kísérleti programnak egyik erdeje ma Magyarországon, amely fokozatosan kezd egyre értékesebb élőhelyek rendszerévé válni.

Ahogy egyre beljebb jutunk a völgyben nehezedik a terep. A turistautat kidőlt törzsek és lábon álló holt fák keresztezik, amelyről kevesen gondolnánk, hogy jelentős élőhelyek közé tartoznak. A fákon ott vannak először is a mohák. A fatörzsek alsó részén nőnek és a gyökérnyúlványokat is bevonják, amitől az a benyomásunk támad, mintha zöld polipok vették volna birtokukba az erdő talaját. A holtfák és mohák több száz bogárfajnak adnak otthont és táplálékot. Az erős rágójú bogarak felaprózzák, járatokkal tárják fel a fát, így utat nyitnak a gombáknak. A korhadt ágakhoz férkőző gombák szétbomlasztják a faanyagot, megemésztik és hozzánk hasonlóan vízgőzt, szén-dioxidot és egyéb szerves vegyületet választanak ki. Az őserdőben elénk táruló rendetlenség – elszáradt fák, a talajon fekvő törzsek vagy ferdén fennakadt ágak segítik az erdőt a biodiverzitás megőrzésében. A melegebb hónapokban a magasra törő aljnövényzet miatt a völgy klímája nagyban eltér a fennsíkétól, hőmérséklete hűvösebb és jóval párásabb. Különleges éghajlatának és elszigeteltségének köszönhetően számos ritka és védett növény-, illetve állatfaj található itt. 

Az ökológusok szerint minél természetesebb egy erdő, minél jobban hasonlít az erdő fafaj összetételében és szerkezetében a természetes állapothoz, annál erősebb az ellenállóképessége és immunrendszere, ami segíti az erdőt a klímaváltozás elleni küzdelemben. Ráadásul egy frissen telepített erdőnek sok esetben a szén-dioxidot megkötő képessége is alacsonyabb, ami újabb érveket sorakoztat fel az öreg erdők és őserdők védelmében

Annak ellenére, hogy a Burok-völgyben a jelzések mindenhol jól követhetőek, néha az ösvényt úgy kell nyomozni, hiszen a rádőlt fatörzsek és a magas aljnövényzet jelentősen megnehezítik a haladást. Emiatt az itt vezető turistautak sok helyen nehezen, vagy még annál is nehezebben járhatók, köszönhetően annak, hogy mindent az eredeti állapotában hagytak meg. Az általunk bejárt szakasz nem vasárnapi séta, hanem túra a javából, így leginkább a „bevállalósaknak” ajánljuk, azoknak, akik nem riadnak vissza egy kis kúszásól-mászástól. Viszont a Burok-völgy látványa páratlan csodákat rejt itt Magyarországon, egy olyan erdőt fedezhetsz fel, amely visszaadja a képét és hangulatot egy olyan kornak, amikor még az erdőgazdálkodást hírből sem ismerték. 

Megközelíthetőség:

A Burok-völgy 12km hosszan nyúlik el Királyszállás és Bakonykúti község között, mellékvölgyeivel együtt 25km hosszú

Mivel Természetvédelmi terület, ezért a Burok-völgyben az ösvényről tilos letérni!

Megérkeztünk YOUTUBE-RA!

Kirándulásainkról, felfedezéseinkről rövid youtube videókat osztunk meg rendszeresen. A videók segítenek nekünk, hogy jobban bemutassuk személyes érdeklődésünket és megmutassuk nektek egy új perspektívából (drónfelvételeknek hála) azt a sok csodát, ami körül vesz bennünket. 

Reméljük sokan örömötöket lelitek a videókból, ha szeretnéd támogatni munkánkat, akkor kövess minket!