Vírusölő Gyógynövények - Earth'N'More

Vírusölő Gyógynövények

Vírusölő gyógynövények

A megfázás, influenza és minden vírus legjobb ellenszere az immunerősítés. Ezt olyan ételek fogyasztásával tudjuk elérni, amelyekben sok C-vitamin van, vírus és baktériumölő. Mivel a koronavírus ellenszere még a kanyarban sincs és minden felvetést egy ellenvetés követ, így a listában szereplő fűszer- és gyógynövényekre ne általános orvosságként tekintsetek. A célom, hogy hosszútávon minél többen a legerősebb vírusölő hatással rendelkező és C-vitaminban gazdag gyógynövényeket vessétek be egészségetek megóvása érdekében.

Gyógynövények, amivel a koronavirus ellenszerét is keresik

Bazsalikom
A bazsalikom nem csak az olasz receptek alap fűszernövénye, de légzőszervi és emésztési bajokban is segíthet bennünket. Orvostudományban is gyakran alkalmazzák, mert enyhíti pl. az asztmarohamot, a hörghurutot, és a megfázást is. Nem mellesleg a kertbe elültetett bazsalikom a szúnyogot is távol tartja. Szerezzetek be egy cseréppel az első bevásárlóboltból és kisérletezzetek a kiültetésével, és fogyasszátok rendszeresen.

Fokhagyma
Ideje két marékkal enni a fokhagymát! Több vírus ellen is kimutatták a fokhagyma hatékonyságát és igazolták az influenzavírus elleni jótékony hatását is. Mivel szájszagoddal most barátaidat nem riaszthatod el, így érdemes fokhagymás-piritóssal indítani a napot, mert az emberi szervezet immunrendszerét mindenképpen erősítik a fokhagymában található különböző hatóanyagok, nyomelemek, vitaminok. Szagát állítólag vörösborral lehet elrejteni, ami pedig javítja a vérsejteket.

Édesgyökér
Ha azt mondom, hogy medvecukor, akkor sokan fintorogni fogtok, pedig a jellegzetes ízű cukorka különleges ízét bizony az édesgyökérnek köszönheti. Érdemes megbarátkozni vele, mert az édesgyökér gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású, ami több vírus ellen is (HIV, Herpes simplex, citomegalovírus, Hepatitis A stb.) hatásosnak bizonyult. A 2003-as SARS-járvány idején -ami egyébként szintén egyfajta koronavírus-, klinikai vizsgálatok során kiderült, hogy az édesgyökér elpusztítja ezt a vírustörzset.

C-vitaminban gazdag szedhető gyógynövények

Homoktövis bogyó – 700 mg/100g
A hazánkban fellelhető legmagasabb C-vitamin tartalmú növény a homoktövis. Nyáron a piacokon találkozhatunk vele, leggyakrabban préselt gyümölcslé formájában árulják. Amikor szeptemberben narancsszínűre megérik a savanykás gyümölcs, azonnal szedni kell. Készíthetünk belőle üdítőt, szörpöt, lekvárt és pálinkát is. 

Csipkebogyó – 426 mg/100g
A csipkebogyó szintén rendkívül jó C-vitamin forrás. A csipkehúsból készített teát forrázás helyett langyos vízben kell áztatni – néhány órán át –, mert forrázás esetén a benne lévő C-vitamin lebomlik. A csipkebogyó az első őszi fagyok idején érik be, de szerencsére elég hosszan lehet szedni. Mi egy részét a begyűjtött csipkebogyónknak leszárítottuk és teaként fogyasztjuk, míg a másik feléből iszonyatosan finom lekvárt készítettünk.

+ 1 tipp

Fekete ribizli – 200 mg/100g
A feketeribizlinek nemcsak C-vitamin, hanem antioxidáns tartalma is kimagasló. Június, július a ribizli szezonja, de télen fagyasztott gyümölcsként is beszerezhető. Érdemes nyáron egy ételessel útnak indulni és szedni belőle, amennyit csak tudunk. Igazi multivitamin, mert a C-vitamin mellett magas a B1-, B2-, A-vitamin, karotin és E-vitamin tartalma. Fogyasztása alkalmas a vashiányos vérszegénység megelőzésére és kezelésére. 

További tartalomért kövessetek minket Instagramon is.